Πρέπει να έχω μουσικές γνώσεις για να επισκεφθώ έναν μουσικοθεραπευτή;

Όχι. Δεν είναι απαραίτητες οι μουσικές γνώσεις για να επωφεληθεί κανείς από τη μουσικοθεραπεία. Τα μουσικά όργανα που χρησιμοποιούνται είναι προσιτά και μπορούν να χρησιμοποιηθούν από άτομα οποιασδήποτε ψυχοσωματικής κατάστασης.

Πόσο διαρκεί μια συνεδρία μουσικοθεραπείας και πόσο συχνά γίνεται;

Η διάρκεια μιας συνεδρίας μουσικοθεραπείας καθορίζεται από τον μουσικοθεραπευτή. Εξαρτάται από την μέθοδο που θα χρησιμοποιηθεί και τις ανάγκες του θεραπευόμενου. Οι ατομικές συνεδρίες μουσικοθεραπείας διαρκούν από 30 – 45 λεπτά και γίνονται 1-2 φορές τη βδομάδα. Οι ομαδικές συνεδρίες μουσικοθεραπείας έχουν διάρκεια 45 -60 λεπτά και γίνονται συνήθως μια φορά τη βδομάδα ή 2 φορές το μήνα. Οι συνεδρίες δεκτικής μουσικοθεραπείας Guided Imagery and Music (GIM) έχουν διάρκεια 1:30 – 2:00 ώρες και γίνονται συνήθως μια φορά κάθε 2 βδομάδες. 

Ποιος μπορεί να ασκήσει το επάγγελμα του μουσικοθεραπευτή;

Μπορεί να ασκήσει το επάγγελμα του μουσικοθεραπευτή άτομο με αναγνωρισμένο πτυχίο ή/και μεταπτυχιακό στη μουσικοθεραπεία πανεπιστημιακού επιπέδου. Σεμινάρια, εργαστήρια, σύντομες εκπαίδευσεις σχετικά με τη μουσικοθεραπεία, δεν αποτελούν επαρκή προσόντα για την άσκηση του επαγγέλματος του μουσικοθεραπευτή. 

Η μουσικοθεραπεία απευθύνεται μόνο σε παιδιά;

Όχι. Η μουσικοθεραπεία δεν είναι μόνο για παιδιά. Σήμερα η μουσικοθεραπεία εφαρμόζεται ανα το παγκόσμιο σε νεογέννητα, βρέφη, παιδιά, έφηβους, ενήλικες και υπερήλικες.

Από ποια ηλικία μπορεί ένα παιδί να επωφεληθεί από τη μουσικοθεραπεία;

Η μουσικοθεραπεία εφαρμόζεται, σε νεογέννητα, βρέφη καθώς και σε παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας. Μπορούμε να πούμε ότι η μουσικοθεραπεία δύναται να βοηθήσει όπου υπάρχει άνθρωπος.

Συχνές ερωτήσεις για τη Μουσικοθεραπεία

 

Είναι πολλές οι ερωτήσεις και οι απορίες για τη Μουσικοθεραπεία. Ως επάγγελμα υγείας, η μουσικοθεραπεία δεν είναι τόσο γνωστή στην Ελλάδα και την Κύπρο όσο σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην σχηματίζεται ορθή και ολοκληρωμένη εικόνα για τα οφέλη της μουσικοθεραπείας στον άνθρωπο. Πιο κάτω θα δείτε μερικές από τις πιο συχνές ερωτήσεις για τη μουσικοθεραπεία. Αν έχετε μια δική σας ερώτηση την οποία δεν έχουμε απαντήσει επικοινωνήστε μαζί μας και στείλτε μας την ερώτησή σας πατώντας εδώ.

συχνές ερωτήσεις μουσικοθεραπεία
Μπορεί κάποιο άτομο που δυσκολεύεται να παίξει μουσική λόγω κινητικών ή άλλων προβλημάτων, να βοηθηθεί από τη μουσικοθεραπεία;

Ναι. Ο μουσικοθεραπευτής θα προσαρμόσει τη θεραπεία με βάση τις δυνατότητες του ατόμου. Το άτομο αυτό μπορεί να εκφραστεί και να επικοινωνήσει με πολλούς άλλους τρόπους: μέσα από τη γλώσσα του σώματος, τη φωνή, τον ρυθμό της αναπνοής καθώς και την έκφραση του προσώπου.  Ο μουσικοθεραπευτής  στηρίζει και ενθαρρύνει αυτή την επικοινωνία αξιοποιώντας ακόμη και την πιο μικρή κίνηση, ήχο, επικοινωνιακή πρωτοβουλία του θεραπευόμενου.

Μπορώ να παρακολουθήσω τη συνεδρία μουσικοθεραπείας του παιδιού μου;

Καλύτερα να αποφεύγεται η παρουσία του γονιού στις συνεδρίες μουσικοθεραπείας εκτός αν υπάρχει ουσιαστικός λόγος. Μη ξεχνάτε, ότι το παιδί πρέπει να αισθάνεται ότι βρίσκεται σε έναν ασφαλή και προσωπικό χώρο έκφρασης. Η παρουσία ενός γονιού είναι αποδεκτή εάν γίνεται για θεραπευτικούς σκοπούς ή σκοπούς αξιολόγησης. Εναπόκειται στον μουσικοθεραπευτή να κρίνει αν είναι αναγκαία η παρουσία του γονιού στη συνεδρία.

Ποιο είδος μουσικής χρησιμοποιείται στη μουσικοθεραπεία;

 Στη μουσικοθεραπεία δεν συνταγογραφούμε συγκεκριμένα είδη μουσικής που «θεραπεύουν». Στη μουσικοθεραπεία η μουσική χρησιμοποιείται ως θεραπευτικό εργαλείο ως μέσο για την επίτευξη θεραπευτικών στόχων. Έτσι, ο μουσικοθεραπευτής λαμβάνει υπόψη του τη μουσική «γλώσσα»  και ταυτότητα του θεραπευόμενου, το πως επικοινωνεί δηλαδή μουσικά, και προσαρμόζει τη θεραπεία στις ανάγκες του. Οποιοδήποτε είδος μουσικής μπορεί να χρησιμοποιηθεί, καθώς και μουσική που δεν κατατάσσεται σε κάποιο συγκεκριμένο είδος η οποία είναι αποτέλεσμα αυτοσχεδιασμού.

Πού εργάζεται ένας μουσικοθεραπευτής;

Οι μουσικοθεραπευτές σήμερα εργάζονται σε ιατρικά και ψυχιατρικά νοσοκομεία, σχολεία, κέντρα ημέρας, κέντρα αποκατάστασης, φυλακές, ψυχιατρικές μονάδες, γηροκομεία, κλινικές, κέντρα απεξάρτησης και σε ιδιωτική πρακτική.

Υπάρχουν έρευνες που να αποδεικνύουν την αποτελεσματικότητα της μουσικοθεραπείας; 

Ναι. Υπάρχει πληθώρα βιβλιογραφίας και ερευνών που τεκμηριώνουν την αποτελεσματικότητα της μουσικοθεραπείας σε πολλούς τομείς. Ερευνητικά άρθρα μουσικοθεραπείας δημοσιεύονται σε πολλά επιστημονικά περιοδικά μουσικοθεραπείας, υγείας, ψυχολογίας, ιατρικής, ψυχιατρικής κ.α.

01

02

03

04

05

06

07

08

09

10

Τι γίνεται αν καθυστερήσω στο ραντεβού μου;

Σε περίπτωση που καθυστερήσει ένας θεραπευόμενος στο ραντεβού του, η συνεδρία μουσικοθεραπείας θα τελειώσει στην προκαθορισμένη της ώρα.

Τι γίνεται αν πρέπει να ακυρώσω μια συνεδρία μουσικοθεραπείας;

Σε περίπτωση που πρέπει να ακυρώσετε μια συνεδρία μουσικοθεραπείας, είναι αναγκαία η ακύρωση 24 ώρες πριν, για να διευθετηθεί αναπλήρωση του ραντεβού σε άλλη ώρα και μέρα. Σε αντίθετη περίπτωση η συνεδρία θα χρεωθεί κανονικά.

11

12

Ακολουθήστε μας

mousikotherapia.com © 2017